Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarPT PRO
Hur fungerar praktiken på PT PRO?
Hur fungerar praktiken på PT PRO?

Information om praktikperioden under PT PRO

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

LÄRARLEDD PRAKTIK

När du kikar på schemat över PT PRO hittar du i slutet av utbildningen en dag som heter "Lärarledd praktik". Denna dag ger dig en unik möjlighet att genomföra dina första egna klienter i en trygg miljö där du har lärare tillhands (i den mån du har några frågor under träningspasset du genomför).

Under den lärarledda praktiken delas klassen in i halvklass, med dubbel uppsättning lärare. Efter ett uppstartsmöte börjar Grupp 1 med att var och en tränar sin första av två klienter, medan Grupp 2 skuggar en av sina klasskompisar var och genomför ett antal uppgifter som delas ut av läraren. Efter lunch byts grupperna av, och Grupp 2 tränar sina två klienter medan Grupp 1 skuggar en klasskompis.

Du får information om vilken grupp du är i och vilka tider du tränar klienter innan lektionen för att själv kunna hitta klienter att träna (det kan vara vänner, bekanta, familj eller personer som uttryckt en vilja att träna med dig när du är färdigutbildad). Skulle du ha svårt att själv boka in klienter till den lärarledda praktiken kontaktar du oss på skolan så hjälper vi till att förmedla lediga tider via våra kanaler (tänk på att meddela oss detta i god tid i den mån så är fallet).

OBS!

  • För att du ska kunna genomföra den lärarledda praktiken samt din efterkommande egna praktik behöver du vara försäkrad via din kostnadsfria elevförsäkring hos KRY. Har du ännu inte ansökt om denna är det otroligt viktigt att du gör detta snarast, via följande länk.

  • Inför den lärarledda praktiken behöver du säkerställa att du genomfört och fått godkänt på de hemuppgifter som finns under "PRAKTIK"-kapitlet i PT Online-materialet.

PRAKTIK

Efter den lärarledda praktiken är det dags för dig att genomföra din egen praktik, ett moment som ofta medför en viss nervositet, men som i slutändan brukar vara en av de mest utvecklande perioderna under hela utbildningen - då praktiken inte bara medför en chans att träna på alla dina nya kunskaper, utan även är den period som lägger grunden för den PT just du vill vara.

Praktiken startar med "Lärarledd Praktik" och skall vara avslutad senast fredagen innan din examination. Vi vill att du påbörjat din praktik till nästkommande lektion, "Avstäming praktik/PT-rollen". Under praktikperioden ska du genomföra totalt 15 träningstimmar med klienter. Du har själv möjlighet att styra om du vill träna en klient flera gånger, eller träna många olika personer, men vi ser gärna att du tränar minst 5 olika personer.

Syftet med praktiken är att du ska få möjlighet att träna praktiskt på samtliga moment du lärt dig under utbildningen, från införsäljning till programdesign, träning och progressioner. Detta innebär att praktiken börjar med att ta kontakt med klienter på gymgolvet och erbjuda en kostnadsfri träningstimma, för din egen skull rekomenderar vi alltså dig att undvika att träna mestadels vänner och bekanta under denna period (tänk även på att alla du tränar behöver vara medlemmar på gymmet du utför din praktik på).

Om möjligt så brukar det bästa upplägget vara att först boka in en konsultation med klienten för att därefter ha gott om tid för att skriva din träningsplanering, som du till sist genomför med klienten x dagar senare.

MENTOR

När du meddelar oss vilket gym du vill genomföra praktiken på blir du tilldelad en mentor i lärarteamet som ger dig feedback efter varje klient. Detta görs genom att du skriver ner din träningsplanering i den mall du nyttjat under utbildningen (precis som du gjort under utbildningen), och laddar upp den via STUDENTWEBB - UTBILDNINGAR - LIC. PT ONLINE - INLÄMNINGAR - PRAKTIK: KLIENT 1-15, varpå din mentor återkopplar med feedback inom 72 timmar (så att du kan ha feedbacken i åtanke under nästa träningspass). Praktik-inlämningarna skiljer sig på så vis att du kan svara på den feedback du får direkt i studentwebben (i den mån du har några frågor eller funderingar kring feedbacken). Tänk på att du måste berätta för klienterna att du genomför din praktik och att du därmed kommer dela din dokumentation med din mentor på skolan.

OBS!

  • Om du inte hinner träna 15 träningspass under perioden kan du få mer tid genom att senarelägga din sista helg och examinering (till någon av nästkommande grupper). Detta görs kostnadsfritt förutsatt att du meddelar skolan senast 3 veckor innan ordinarie examinering.

VART GENOMFÖRS PRAKTIKEN?

Praktiken kan användas som ett fantastiskt sätt att kickstarta din PT-karrirär genom att utföra praktiken på samma gym du sen kommer jobba på. På detta vis har du redan innan du börjar skaffat dina 15 första klienter, som ofta är väldigt positiva till fortsatt träning med dig. Beroende på hur din situation ser ut har vi satt ihop en guide till dig här nedanför:

  • Jag har redan fått jobb som PT: Grattis! Kontakta din blivande chef och berätta om praktikperioden, och se om det finns möjlighet att genomföra praktiken på din blivande arbetsplats. När praktiken är godkänd skickar du in:

    • Vilket gym det är du praktiserar på

    • Namn och kontaktuppgifter till ansvarig på gymmet (vi kommer inte rutinmässigt kontakta personen, utan behöver uppgifterna vid en ev. EuropeActive-kontroll)

    • Under vilken period du vill genomföra praktiken (i och med att vi behöver matcha dig med en tillgänglig mentor behöver vi veta om du kommer nyttja hela perioden, behöver längre tid eller kommer genomföra praktiken intensivt under en kortare period)

  • Jag tror att jag vet var jag vill jobba, men inte har sökt jobb ännu: Perfekt! Då rekommenderar vi dig varmt att söka jobb på gymmet redan nu, så att du kan genomföra praktiken på samma gym (eller inom samma kedja). Du hittar kontaktuppgifter till alla gym vi samarbetar med på sidan "PARTNERS" (för att se kontaktuppgifter till personen som rekryterar PT's för respektive gym krävs att du är inloggad på vår hemsida), så kontakta personen i fråga i god tid och fråga om såväl jobb-möjligheter som praktikperioden.

  • Jag vill tänka på arbetsplats senare, men behöver hjälp att hitta praktikplats - Genom vårt samarbete med Fitness 24 Seven har du möjlighet att genomföra din praktik på något av deras center. Under dina val på studentwebben kan du ansöka om praktikplats på något av F24S-center i Sverige. Tänk på att skicka in din ansökan i god tid för störst chans att få genomföra pratiken på det center du önskar.

  • Jag vill fundera på arbetsplats senare, men har fixat en egen praktikplats - Bra jobbat! Det enda vi behöver få in från dig är:

    • Vilket gym det är du praktiserar på

    • Namn och kontaktuppgifter till ansvarig på gymmet (vi kommer inte rutinmässigt kontakta personen, utan behöver uppgifterna vid en ev. EuropeActive-kontroll)

    • Under vilken period du vill genomföra praktiken (i och med att vi behöver matcha dig med en tillgänglig mentor behöver vi veta om du kommer nyttja hela perioden, behöver längre tid eller kommer genomföra praktiken intensivt under en kortare period)

VAD SKA JAG SÄGA TILL GYMMET?

I och med att praktik kan innebära många olika saker kan det vara en bra idé att vara lite extra tydlig kring vilka ramar som gäller när du ställer frågan om praktiken (särskilt om gymmet inte tidigare tagit emot en elev från The Academy tidigare). Du kan då ta med följande information:

"Praktiken utgör den sista delen av The Academy's PT-utbildning, och är ett sätt att få träna på alla de moment vi lärt oss under utbildningen. Praktiken består av totalt 15 träningspass med klienter (fördelade på minst 5 olika klienter, för att få en blandning av nybesök och återkommande klienter) och är helt kostnadsfria för klienterna. Efter respektive träningspass skickar jag in den träningsplanering jag tagit fram för respektive klient, och får då feedback från min mentor på skolan.

VANLIGA FRÅGOR:

Vad behöver vi som gym bistå med under praktiken?
- Till en början behöver skolan få in namn och kontaktuppgifter till en ansvarig person på gymmet som har godkänt praktiken (krav från EuropeActive). Därefter behöver någon på gymmet gå igenom aktuella rutiner (vilka tider träningspassen kan genomföras, om det behövs något nyckelkort/kod för att komma in på gymmet, om det finns möjlighet att förvara matlåta/äta på gymmet, om gymmet vill att praktiken utförs i gymmets personalkläder - eller föredrar att eleven har sin elev-tröja från The Academy (märkt PERSONAL TRAINER på ryggen), men förväntas alltså inte fixa klienter åt eleven eller bistå med träningskunskap.

Hur hittar eleven sina klienter?

- Vi lägger oerhört mycket tid på sälj, marknadsföring och kommunikation under utbildningen, och har därför tränat alla elever på att ta kontakt med medlemmar för att erbjuda sina träningstjänster. I och med att det handlar om kostnadsfri träning brukar det sällan vara ett problem att hitta klienter (utan bygger snarare upp förutsättningarna för en riktig kickstart på PT-karriären i den mån ni erbjuder ett PT-jobb till eleven efter praktiken)!

Finns det någon vi kan kontakta på skolan i den mån vi har några frågor?

- Självklart! Ni får gärna höra av er till oss på tfn ‭010-202 20 41‬ (tonval 2), mail: [email protected] alt. via chatten på www.theacademy.se

Tveka inte på att höra av dig till oss i den mån du har några frågor eller funderingar angående praktiken, annars önskar vi dig ett stort lycka till!

Fick du svar på din fråga?