Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarPT Online
Kan jag göra FRISK-provet efter PT Online för att få FRISK-licensen?
Kan jag göra FRISK-provet efter PT Online för att få FRISK-licensen?

Information om att få FRISK-licensen efter PT Online

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

FRISK-licensen (www.ptlicens.se) ges ut av Almega Friskvårdsföretagen och är en oberoende kvalitetssäkring av PT-utbildningar (och i slutändan Personliga Tränare) som skapades för att säkra en hög kompetensnivå inom PT-yrket i Sverige. Denna licens krävs för att jobba som PT på majoriteten av de stora kedjorna (ex. SATS, Actic, STC osv), likväl som ett antal privata gym.

För att en utbildning ska ha möjlighet att få FRISK-licensen krävs bl.a. att utbildningen har ett stort antal fysiskt lärarledda timmar (ej online-undervisning), att lärarteamet har rätt kompetens (högskoleutbildning och/eller många års erfarenhet av PT-yrket) samt att utbildningen innehåller alla de moment som anses behövas för att nå upp till kompetenskraven. I och med att Lic. PT Online genomförs helt utan fysiskt lärarledda studier ger utbildningen inte FRISK-licensen.

Om man som elev gått en utbildning utan FRISK-licens och senare ångrar sig har det länge endast funnits två alternativ, att gå en godkänd PT-utbildning från start alternativt att genomföra FRISK-provet. The Academy presenterar nu en enklare väg som säkerställer att du som PT har all den kompetens som krävs, och inte behöver betala dubbelt upp. Detta görs genom möjligheten att tillgodoräkna dig tidigare kunskaper och hoppa rakt in i de praktiska delarna av PT PRO, samtidigt som du får räkna av priset du redan betalat (upp till 15900 kronor) för din utbildning.

Utöver detta finns möjligheten att genomföra en examinering via FRISK, vars syfte är att motsvara en hel praktisk PT-utbildning. Om man som elev inte har gått en praktisk utbildning innebär detta att man förväntas tenta av kunskap man inte fått med sig, vilket i sin tur leder till att många elever inte klarar provet och tvingas betala för ytterligare försök. Lägger man till faktumet att varje försök kostar närmre 10.000 kronor riskerar det att snabbt bli en kostsam väg att gå.

Vi som skola rekommenderar därför starkt att du som önskar att bli FRISK-licensierad går en utbildning som lever upp till dessa krav. Inte primärt för att få ett papper på kunskapen, utan för att du, när du står på gymmet och förväntas leverera i enlighet med den kompetens du intygat att du har, ska vara trygg i att du faktiskt besitter den kompetens som krävs.

Tips från oss:

1. Om du går PT Online (eller en likvärdig online-utbildning) och vill göra FRISK-provet - jobba ett gäng månader på ett gym som inte kräver FRISK innan så att du har ett gäng timmars praktisk erfarenhet när du väl gör provet.

2. Fundera på om det inte kan vara ett alternativ att istället uppgradera till PT PRO hos oss, då får du dra av hela kostnaden för PT Online på priset, så du förlorar inget och får FRISK-licensen direkt när du får din PT-licens :) Läs mer om PT PRO här!

Fick du svar på din fråga?